Един забавен милионер

Comedian Louis C.K. performs for servicemember...

Пооплешивелият чичко на снимката е Луис СиКей – eдин от най-добрите стендъп комици и невероятна личност. През Декември той издаде нов албум, който го направи милионер. Вместо да използва дистрибуторска компания, Луи реши да го разпространява незащитен, през личният си уеб сайт, за да е по-евтин и удобен за използване.

“Не съм компания или корпорация, а просто обикновен човек,” – пише той на страницата за покупки, “платил съм за него със собствените си пари. Не мога да ви спра да го качите по торентите; всичко, което мога да направя е учтиво да ви помоля да платите петте долара и да оставите другите да го намерят по същия начин.”

Доверието му в хората се оказа оправдано и албумът стана хит. Само за 12 дена направи над 200 000 продажби. Израснал в бедно семейство, Луи не гледа на спечеленото като негово, а като на 5 доларов импулс, който 200 000 човека са имали. Решава, по-голямата част от парите да раздаде за благотворителност и да се отблагодари на екипа, с който работи, а за него и дъщерите му оставя само четвърт от тях.

Дава чудесен пример, че не трябва да гледаме на парите като на самоцел, а като ресурс, който не ни е необходим в огромни количества и можем да използваме, за да направим другите щастливи. Една лична история и искрена молба, струва много повече от безлични обръщения, заплахи и страх от закони.

Албумът определено си заслужава покупката.

Advertisement

2 thoughts on “Един забавен милионер

  1. If Google Translate translates it correctly, then it’s indeed a nice post.

    Nice for him to be not to so evil like RIAA/MPAA. I guess we need more artists like him, or probably more awareness, or both 🙂

    Like

  2. Oh, it’s not a very nice post, so Google Translate must have done terrible job. 😉

    Yeah, he sets a nice example, that I really hope others will care to follow.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s